Het kan zijn dat de verloskundige of een andere zorgverlener u er op attent heeft gemaakt dat uw kindje een korte tongriem heeft. Hieronder zullen we u uitleggen wat dat betekent en wat daar aan gedaan kan worden. Wij zijn geschoold om deze handeling uit te voeren, u kunt hiervoor altijd telefonisch contact met ons opnemen. Ook als u elders onder zorg bent kunt u contact opnemen over het klieven.
De tongriem (frenulum linguae) is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. We spreken van een korte tongriem als de tongriem erg strak of kort is of als deze tot dicht bij de tongpunt doorloopt. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong tot V-vorm bij optillen of tot een hartvorm bij uitsteken. Een korte tongriem kan leiden tot een beperkte mobiliteit van de tong.
Een korte tongriem kan zorgen voor problemen bij de borstvoeding en bij het drinken uit een fles. Het is belangrijk deze aandoening tijdig te herkennen, om verdere problemen met de borstvoeding en onnodig overstappen op kunstmatige zuigelingenvoeding te voorkomen. Met het klieven van de korte tongriem kunnen tevens voor de langere termijn diverse problemen worden voorkomen, die niet specifiek met borstvoeding te maken hebben. Te denken valt aan ademhalingsstoornissen, problematische mond motoriek, ongunstige gehemelte vorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.
Symptomen die verder kunnen wijzen op een korte tongriem zijn:
Voordelen
Wanneer er sprake is van een korte tongriem is het advies zo snel mogelijk te klieven, het liefst binnen 24 uur. Het kind kan dan direct een goede zuigtechniek aanleren waardoor voedingsproblemen bij het kind en ongemakken voor de moeder (zoals hierboven beschreven) voorkomen kunnen worden.
Op langere termijn zijn de voordelen:
Mogelijke nadelen
De kans op complicaties is zeer klein aangezien de tongriem enkel bestaat uit een dun vliesje dat de mondbodem en de tong verbindt. Wanneer de verloskundige twijfelt of wanneer er sprake is van een dikkere tongriem waar bloedvaten in lopen, zal zij jullie doorsturen naar een plastisch chirurg voor verdere behandeling.
Complicaties die op kunnen treden zijn:
Het klieven van de tongriem is een kleine ingreep. Uw kindje zal ingebakerd worden zodat het niet met de armpjes kan bewegen. De kraamverzorgster of één van de ouders houdt het hoofdje stil. De verloskundige brengt een spateltje in de mond waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Deze handeling vinden de meeste kinderen niet prettig en vaak zullen zij dan ook even huilen. Vervolgens geeft de verloskundige één of twee knipjes om de tongriem tot de basis te klieven. Met een gaasje worden eventuele druppeltjes bloed weggeveegd waarna U het kind direct op kunt pakken en mag troosten. Onze ervaring is dat kinderen zeer snel weer tevreden zijn en geen nadelen ondervinden van het klieven. Na het klieven mag het kind ook direct weer aan de borst of fles.
Een week na het klieven van de tongriem zal de verloskundige nogmaals contact met u opnemen. Zij zal met u het resultaat bespreken, waarbij de genezing van de tong en het verloop van de voeding centraal staan. Bij eventuele complicaties en/of vragen kunt u natuurlijk altijd eerder contact opnemen.
Na de behandeling ontvangt u een factuur van 50 euro. Deze factuur kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar deze wordt niet altijd vergoed.
Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de Multidisciplinaire Richtlijn Borstvoeding.
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met uw verloskundige.
Verloskundigenpraktijk Assendelft is een kleinschalige praktijk voor verloskundige zorg voor cliënten uit de gehele Zaanstreek.
Door onze manier van werken met ‘je eigen verloskundige‘ willen we jullie alle tijd en aandacht geven die nodig is in deze bijzondere periode.