Werk en vrije tijd

Werken

Als je zwanger bent, heeft dat gevolgen voor je werk. Je moet bijvoorbeeld beslissen wanneer je het zwangerschapsverlof wilt laten ingaan en/of je ouderschapsverlof gaat opnemen. Daarnaast moet je nadenken over de arbeidsomstandigheden op het werk: is het werken veilig en gezond voor jou en je ongeboren kind?

Meer informatie over alle mogelijkheden en rechten als werknemer zijn ook te vinden op de website van het FNV. Ook stelt de overheden enkele verplichtingen rondom werk en zwangerschap, meer informatie kunt je vinden op de site van de overheid.

Via ons kun je een zwangerschapsverklaring voor uw werkgever krijgen.

Sporten

Tijdens de zwangerschap mag je de meeste sporten, zoals zwemmen, fitness en fietsen, gewoon blijven doen. Luisteren naar je eigen lichaam is het beste advies. Wanneer je klachten krijgt of erg vermoeid raakt van het sporten is het verstandig om minder intensief te trainen.

Sporten waarbij je risico loopt met andere mensen te botsen (bijvoorbeeld hockey) of veel te vallen (bijvoorbeeld judo) zijn minder verstandig om te doen tijdens de zwangerschap.

Duiken met zuurstofflessen mag niet tijdens de zwangerschap, omdat zwangere vrouwen verhoogd gevoelig zijn voor decompressieziekte.

Sauna

Een saunabezoek kan ook tijdens de zwangerschap ontspannend werken. Saunabezoek kun je tijdens de zwangerschap meestal blijven doen (soms met een aantal aanpassingen).

Je moet wel rekening houden met een aantal dingen:

  • Vroeg in de zwangerschap (in de eerste 14 weken) is oververhitting niet zo goed, dat kan de kans op aangeboren afwijkingen verhogen. Omdat temperatuur van invloed is op de celdeling en het kindje volop in ontwikkeling is. Vermijd daarom de eerste 14 weken de hete sauna’s.
  • Blijf niet te lang in de sauna en ga op het laagste bankje zitten of liggen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur niet te veel.
  • Als je duizelig of benauwd wordt, loop dan direct de sauna uit en zoek een koel plekje op. Deze klachten krijg je iets sneller in de zwangerschap doordat de bloedsomloop moeite heeft zich aan te passen aan de hitte.
  • Als je voelt dat je hart sneller gaat kloppen, is dat geen probleem. Jouw hart en dat van uw baby gaan ook sneller kloppen bij het sporten en bewegen tijdens de zwangerschap. Als je je onprettig gaat voelen, verlaat dan de sauna.
  • Drink op de dag van saunabezoek extra water om het vocht dat je door te zweten verliest weer aan te vullen.
  • Neem even de tijd om af te koelen nadat je uit de sauna bent gelopen. Neem niet direct een ijskoud bad of douche. Deze overgang van de temperatuur is tijdens de zwangerschap te groot.