Voeding en zwangerschap

Goede voeding is tijdens, maar ook voorafgaand aan, de zwangerschap extra belangrijk.

De hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet goed zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap ‘voor twee’ gegeten moet worden.

De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen (zie ook www.voedingscentrum.nl). De zwangerschap vraagt wel wat extra energie, maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waardoor ze ook minder energie verbruiken.

Het is daarom niet nodig om extra te eten. Onder gezonde en gevarieerde voeding wordt verstaan, verse groenten en fruit, aardappelen, (volkoren)brood, rijst of pasta, melk- en melkproducten, vlees, kip en vis. Ook boter, halvarine en vette vis bevatten belangrijke voedingsstoffen, in dit geval vitamine A en D. Het is verstandig om bij voorkeur voedsel te eten dat vers is of vers bereid en producten zo kort mogelijk in de koelkast te bewaren.

Denk er ook aan om voldoende te drinken (alcoholvrij natuurlijk). Het liefst 2 liter vocht per dag.

 

Producten die je beter niet kunt eten als je zwanger bent:

Rauw of halfrauw vlees/Toxoplasmose

In onvoldoende verhit vlees (zoals filet Américain, carpaccio, rauwe biefstuk) en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor zoals Toxoplasmose. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Toxoplasmose kan ook voorkomen in de uitwerpselen van een (jonge) kat. Ons advies is om bij verschonen van de kattenbak en tijdens het werken in de tuin handschoenen te dragen en daarna je handen goed te wassen. Ook groenten moet u goed wassen.

Rauwe melk/Listeria

Kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru) kunnen de listeria bacterie bevatten. Een volwassene wordt hier zelden ziek van, maar voor een ongeboren kind kan deze bacterie wel gevolgen hebben. Wanneer de kaas gepasteuriseerd is, kan het geen kwaad. (dus brie, camembert, etc. die gepasteuriseerd is, mag je wel eten). Over het algemeen staat op de verpakking vermeld of het product van rauwe of gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Deze bacterie kan ook groeien in andere rauwe producten, zoals groente, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. De listeria bacterie groeit het best bij een temperatuur van 4-7 °C. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers.

Vitamine A

Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. In lever en ander orgaanvlees zit veel vitamine A. Eet daarom liever niet meer dan éénmaal per dag een leverproduct zoals leverworst of leverpastei.

Als je vitamines wilt gebruiken, gebruik dan een vitaminepreparaat speciaal voor zwangeren. In deze preparaten is namelijk rekening gehouden met de hoeveelheid vitamine A die er in verwerkt is.

Vragen?

Mocht je het even niet weten, kijk dan in de folder ‘Zwanger‘ die wij aan het begin van de zwangerschap hebben meegegeven of op de website van het voedingscentrum. Mocht je het hier niet kunnen vinden, bel ons dan, want op het internet is veel onjuiste informatie te vinden.