Genotsmiddelen

Roken

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap kan dit grote risico’s met zich meebrengen. Zelf roken, maar ook wanneer je vaak in ruimtes komt waar veel gerookt wordt, heeft een nadelige invloed op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek (placenta) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kindje. Hierdoor zou het kindje minder goed kunnen groeien. Daarom hebben kinderen van rokende moeders vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ze ook vaker te vroeg geboren. Daardoor kunnen deze kindjes kwetsbaarder zijn. Ook hebben deze kindjes meer kans om in hun eerste levensjaren ziekten aan de luchtwegen (zoals astma) te krijgen. Tevens blijkt de kans op wiegendood groter te worden als er in de buurt van de baby gerookt wordt.

Om deze redenen wordt aan beide aanstaande ouders geadviseerd om met roken te stoppen en om zoveel mogelijk rokerige ruimten te vermijden. Wanneer je ondersteuning wilt hebben bij het stoppen met roken, dan kun je dit altijd met ons bespreken. Bekijk voor meer informatie deze folder.

Alcohol

Ook het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Vroeger mocht men nog wel eens een glaasje alcohol drinken tijdens de zwangerschap, maar het huidige advies is om geen alcohol te drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan o.a. groeiachterstand van het kindje veroorzaken, maar het kan ook hersenbeschadiging geven aan de baby.

Meer informatie over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) is te vinden op www.fasproject.nl en  www.fasstichting.nl

Drugs

Het gebruik van soft- en harddrugs wordt zeer sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Vooral aan het gebruik van harddrugs raakt het kindje ook verslaafd en zal het na de geboorte op de couveuse afdeling moeten ontwennen. Door het gebruik van drugs neemt de kans op vroeggeboorte meer toe en is ook het risico op overlijden van het kindje vlak voor of na de geboorte verhoogd. Wanneer je drugs gebruikt kun je dit altijd met ons bespreken, zodat we samen kunnen overleggen wat de beste zorg is voor jou en je kindje.

Medicijnen

Indien je medicijnen gebruikt, is het goed om al voor de zwangerschap met de huisarts of specialist te bespreken of je deze medicijnen mag gebruiken tijdens een zwangerschap. Sommige medicijnen kunnen beter niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap en in sommige gevallen is een alternatief medicijn beschikbaar. Bespreek ook met je verloskundige welke medicijnen je gebruikt en geef aan de apotheek door dat je zwanger bent. Er zijn ook veel zelfzorg middelen (medicatie die je zelf kunt kopen in de drogist/apotheek)  waar je mee op moet passen in de zwangerschap, meer informatie hierover vind u in de folder.

We geven je een folder over een onderzoek naar medicatie “moeders van morgen” en vragen of je mee wil doen aan dit onderzoek.

Moeders van Morgen is de nieuwe, overkoepelende naam van de Teratologie Informatie Service (TIS) en het zwangerschapsregister pREGnant. Wij doen onderzoek naar en geven informatie over geneesmiddelgebruik bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.