Verhuur Bad, CUB en Tens

Wij denken graag met je mee om je bevalling zo comfortabel mogelijk te maken. Het gebruik van een bad, Cub en/of tens kan hierbij helpen. Om dit zo toegankelijk mogelijk te maken hebben wij de mogelijkheid om dit bij ons te huren. Je kan het dan tijdens de eerste controle na 36 weken bij ons mee nemen vanaf de praktijk en wij nemen het tijdens de kraamvisite weer mee terug.

Wanneer je interesse hebt in het huren van een bad, CUB en/of Tens. Geef dit op tijd bij ons aan. Mocht het zo zijn dat de spullen al verhuurd zijn, dan is er nog genoeg tijd om te kijken naar een andere mogelijkheid om deze elders te huren.

BAD

Het bevallen in bad wordt door veel vrouwen als heel positief ervaren. Ze voelen zich gesteund door het water en kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen en tussen door ontspannen en hun krachten sparen voor de geboorte.

Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben.

Voordelen badbevalling

 • Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. Ook de uitdrijving kan sneller verlopen.
 • In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water.
 • Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren kleiner.
 • Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die zich meer nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en hij kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. In dat geval heeft de partner ook gelijk intens contact met zijn baby.
 • Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
 • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving af sluiten.


Nadelen badbevalling

 • Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis in de badkamer zijn te klein om in te bevallen, tijdens de ontsluiting is dit prima, maar tijdens de uitdrijving is een groter bad met meer ruimte (en rondom het bad) noodzakelijk. Een plek dichtbij het bad waar je kan liggen als jet het bad uit wil is ook belangrijk. 
 • Het vollopen van het bevalbad kan wel een uur duren. Zorg dat je het opzetten hebt uitgeprobeerd zodat je het tijdens de bevalling niet voor verassingen komt te staan.
 • Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je niet in bad kunt bevallen.
 

De huur kosten van een bad inclusief pomp en koppelstukken zijn 50 euro

De kosten van de spullen die je gebruikt (Hoes, schepnetje, pomp, thermometer, onderzeil en slang) zijn 80 euro.
Indien je deze niet gebruikt kun je deze ook weer terugbrengen en krijg je je geld terug.

CUB

CUB is een afkorting van “Comfortable Upright Birth”. De CUB is een fijne, comfortabele,  opblaasbare ondersteuning, die lijkt op een poef, speciaal ontworpen om moeders te helpen bij een natuurlijke bevalling. met de CUB kun je op een ontspannen wijze, de weeën opvangen, je eigen houding zoeken én bevallen.

Wij zijn erg enthousiast over de CUB. Als je erop zit merk je hoe stevig deze is maar ook de mogelijkheid geeft om vrij te bewegen. Het maakt niet uit of je voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling gaat. Je kunt hem overal inzetten. Door het gebruik van de CUB ga je minder snel op je rug liggen, het bevordert het verticaal bevallen. Dit is zeer wenselijk omdat je op deze manier veel meer ruimte in je bekken maakt.

Eerst hebben we de CUB als vervanging voor de baarkruk gebruikt, maar vrouwen konden deze dan maar kort gebruiken tijdens de bevalling. En wanneer je snel een baarkruk nodig had gaf het 5 minuten oppompen toch onnodig tijdsverlies.

Bij de huur zit inbegrepen

 • CUB
 • Handpomp
 • Hoes
 

De huur kosten van een CUB inclusief pomp en hoes zijn 35 euro

 

TENS

TENS staat voor Transcutane Electrische Neuro Stimulatie en is een pijnverlichtingsmethode die berust op de Gate Control Theory van Melzack en Wall. Volgens deze theorie kun je de doorgifte van pijnprikkels beïnvloeden. Prikkels anders dan weeënprikkels, zoals elektrische pulsen via de huid, zorgen ervoor dat de pijn van de weeën minder goed aankomt in de hersenen. Het gevoel van pijn wordt als het ware afgezwakt door andere prikkels. De TENS is niet schadelijk voor jou of voor de baby.

Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. De ene barende kan er erg veel profijt van hebben, terwijl de ander er niet genoeg ondersteuning aan heeft. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakkers geplakt zijn. Daar worden dus ook de pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rugweeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen.

Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling vaak sneller dan zonder TENS. Daarnaast geeft de TENS ook een gevoel van controle over je pijn. Hierdoor maak je minder angsthormoon (adrenaline) aan, waardoor de weeën beter hun werk kunnen doen.

 

De huur kosten van een Tens inclusief de stickers zijn 40 euro