Zwangerschap

De zwangerschaps test is positief, van harte gefeliciteerd met de zwangerschap!

Je kan je bij ons aanmelden voor de zwangerschap aanmelden zodra de zwangerschapstest positief is. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Het is wel prettig als je de zwangerschap aan je huisarts meldt. Nu zal er ongetwijfeld voor jou en je partner een spannende en bijzondere tijd aankomen.

verloskundige krommenie

De afspraken

Voor de eerste afspraak duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens de eerste controle vragen we veel over je gezondheid. Op basis daarvan maken we samen een plan voor de verdere zwangerschap. Indien nodig kunnen we dit ook overleggen met de gynaecoloog. De volgende afspraken zullen ongeveer 15-30 minuten duren. Je partner en/of familieleden zijn altijd van harte welkom om mee te komen. Vervolgafspraken worden op maat gemaakt. Maar heel algemeen gaan ze als volgt:

Planning

Bij elke controle wordt de bloeddruk gecontroleerd en vanaf 12 weken de groei van de baarmoeder en de baby. Naast alle medische zaken komen o.a. de plaats van de bevalling en de voeding van de baby aan de orde. Indien gewenst kun je alle controles terug lezen in de app.  Tijdens geplande controles zie je bijna altijd je eigen verloskundige, mocht ze niet aan het werk zijn of wil je graag kennismaken met een van de collega’s kun je daar natuurlijk altijd terecht.

Samenwerkingen

We hebben een samenwerkingsverband met  de gynaecologen in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en met die in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Mocht er in de zwangerschap een complicatie ontstaan, dan neemt de gynaecoloog de zorg van ons over. Jouw gegevens dragen wij dan ook over aan de gynaecoloog. Het is jouw keuze naar welk ziekenhuis je verwezen wilt worden. In beide ziekenhuizen krijg je goede zorg maar er zijn wel verschillen in de zorg die zij aanbieden denk aan de vorm van pijnstilling, mogelijkheid voor draadloos CTG, verschillende protocollen en wie de zorg verleent (arts assistent en/of klinisch verloskundige). Indien je onder zorg bent bij de gynaecoloog verlenen wij wel de zorg thuis tijdens de kraamtijd. 

Wanneer moet je altijd contact opnemen?

 

Ongerustheid

Bloedverlies

Na een val op je buik of plotselinge stoot/trap op je buik

Als je minder kindsbewegingen voelt dan dat je gewend bent vanaf 28 weken zwangerschap

Klachten die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk, zoals: hoofdpijn, vaag zien, lichtflitsen, pijn of knellend gevoel boven in de buik (bandgevoel), misselijkheid en braken, plotseling veel vocht vasthouden. Bel wanneer deze klachten niet verdwijnen na een uurtje slaap of gebruik van paracetamol. 

Weeën en/of vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent