Klachten en medicatie

Klachten

De zwangerschap is een periode waarin het lichaam een grote verandering ondergaat. Je kunt last krijgen van typische zwangerschapskwaaltjes. Maar je kunt ook gewoon verkouden zijn of andere klachten hebben gedurende de periode dat je zwanger bent. Soms is het gebruik van een medicijn dan toch nodig. Daarbij kunnen vragen opkomen als ‘Wat kan ik doen tegen de misselijkheid?’ of ‘Is het slecht voor mijn baby als ik paracetamol slik?’

Dezelfde vragen kunnen ook een rol spelen wanneer u borstvoeding geeft. In deze brochure vindt u een antwoord op deze en vele andere vragen, waarbij de nadruk zal liggen op wat je zelf aan je klachten kunt doen.

Medicatie

Indien je medicijnen gebruikt, is het goed om al voor de zwangerschap met de huisarts of specialist te bespreken of je deze medicijnen mag gebruiken tijdens een zwangerschap. Sommige medicijnen kunnen beter niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap en in sommige gevallen is een alternatief medicijn beschikbaar. Bespreek ook met je verloskundige welke medicijnen je gebruikt en geef aan de apotheek door dat je zwanger bent. Er zijn ook veel zelfzorg middelen (medicatie die je zelf kunt kopen in de drogist/apotheek)  waar je mee op moet passen in de zwangerschap.