Kraamzorg

Tijdens de bevalling en in je kraamtijd geeft de kraamverzorgende je alle zorg en ondersteuning die je nodig hebt. Dit gebeurt in nauw overleg met je verloskundige. De kraamverzorgende heeft als doel dat jij en je partner na de kraamtijd vol zelfvertrouwen de zorg voor jullie kindje kunnen oppakken.

De kraamverzorgende:

  • zorgt voor moeder en baby
  • zorgt voor gezin en huishouding
  • geeft voorlichting en advies
  • begeleidt en ondersteunt je bij het geven van (borst)voeding
  • leert jou en je partner hoe jullie je kindje het beste kunnen verzorgen
  • houdt in de gaten of er specifieke problemen of risico’s zijn en neemt indien nodig contact op met je verloskundige of andere instanties

Zorg voor moeder en baby

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor jou en je baby. Je baby wordt regelmatig door haar gecontroleerd (o.a. temperatuur, drinkgedrag, gewicht) en goed verzorgd.

Daarnaast helpt de kraamverzorgende jou met je lichamelijke verzorging, controleert je dagelijks (o.a. baarmoederstand, temperatuur, evt. hechtingen) en staat je bij met raad en daad. Verder houdt ze in de gaten hoe je je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt. Zo kun je optimaal herstellen en volop genieten van je kraamtijd en je kindje.

Kraamboek

Alle controles houdt de kraamverzorgende bij in het kraamboek. Dit is fijn zodat jullie zelf alles nog eens terug kunnen lezen. De informatie in dit boek is ook bedoeld voor de verloskundige, die langskomt in de kraamtijd.

Kraamzorg voor gezin en huishouden

In de kraamweek staat de zorg voor jou en je kindje voorop, maar ook jouw gezin en het kraambezoek wordt zeker niet vergeten. En natuurlijk is er ook een beetje verwennerij! Verder doet de kraamverzorgende, afhankelijk van het aantal afgesproken uren, bepaalde taken in het dagelijkse huishouden. Natuurlijk doet ze dat altijd in overleg met jou.

Voorlichting en advies

Zelf je baby voeden en in bad doen, is in het begin misschien even wennen. De kraamverzorgende helpt jou en je partner hierbij. Ze heeft een belangrijke rol bij het begeleiden van borst- en flesvoeding. Ook geeft ze tips over hoe jullie eventuele broertjes en/of zusjes bij de nieuwe baby kunnen betrekken. In de loop van de kraamtijd helpt ze jou en je partner een geschikte dagindeling te vinden, zodat je goed voorbereid bent op de tijd na de kraamperiode.

Intakegesprek

Als je zwanger bent van je eerste kindje komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 24 en de 32 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch, tenzij je graag een thuisvisite wilt dan kun je dit aangeven. Je ontmoet de kraamverzorgende altijd pas bij je thuisbevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

Kraamzorg aanvragen

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk in de 18e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt dan altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over 8 dagen.

Kraambureau’s