Bellen

De bevallingsdatum komt steeds dichterbij.

Tussen 37 weken en 42 weken zwangerschap mag je onder de zorg van een verloskundige  bevallen. Een spannende tijd met veel vragen zoals: “wanneer moet ik bellen en wat moet er klaar staan?” Om jullie voor te bereiden op de bevalling hebben we enkele belangrijke punten op papier gezet.

Hoe kun je de dienstdoende verloskundige bereiken

Bel altijd het dienstnummer van je eigen verloskundige. Mocht ze niet aan het werk zijn wordt je altijd automatisch doorgeschakeld naar een van de collega’s, de dienstdoende is voor spoed dag en nacht te bereiken. Jullie mogen altijd bellen, soms kan een telefoontje veel ongerustheid wegnemen. Je belt nooit voor niets.

Wanneer moet je altijd bellen?

 • Minder of geen leven meer voelen
 • Andere spoedeisende of acute klachten en problemen

Indien je nog geen 37 weken zwanger bent

Bij weeën 
 • Wanneer het je eerste kind is bel je ons als je ongeveer 1 uur lang weeën hebt om de 3-4  minuten die 60 seconden duren.
 • Ben je al een keer eerder bevallen dan bel je als je het idee hebt dat de bevalling goed op gang is en waarschijnlijk door gaat zetten, of zo snel als tijdens het spreekuur is afgesproken.
Als de vliezen breken

De laatste weken van uw zwangerschap wordt ook de indaling van het hoofdje in het bekken gecontroleerd.

Als het hoofdje voldoende is ingedaald:

 • Je belt ons altijd als het vruchtwater bruin of groen is, ook s ’nachts. Je kindje heeft dan waarschijnlijk ontlasting gehad in het vruchtwater.
  Onze zorg zal dan overgenomen worden door de gynaecoloog.
 • Is het vruchtwater helder/wit, bel je ons overdag, breken de vliezen in de nacht probeer dan nog wat te slapen en bel de volgende ochtend.

 

Het hoofdje is niet voldoende ingedaald:

 • Overdag en ‘s nachts direct bellen en gaan liggen i.v.m. eventueel uitzakken van navelstreng / handjes. (Het is een kleine kans, maar toch meteen bellen)
  Ben je in de supermarkt (of ergens anders) dan hoef je daar niet op de grond te gaan liggen, maar ga je naar huis en bel ons zo snel mogelijk. Thuis als het kan beneden blijven.
Bij vaginaal bloedverlies

Als het bloedverlies meer is dan een gewone menstruatie, dan belt u ons ook altijd.

Weet je het niet, bellen mag altijd.

We hopen dat jullie zo voldoende informatie hebben om goed voorbereid en met een gerust hart de bevalling in te gaan. Mochten jullie nog vragen hebben, stel deze dan gerust tijdens het spreekuur.

Een hele goede bevalling gewenst.