Kraampakket/Hulpmiddelen

Kraampakket

Voor de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling en kraamtijd heb je een aantal medische hulpmiddelen nodig. Deze zitten allemaal in een kraampakket, dit pakket is niet alleen handig voor een thuis bevalling maar ook na een bevalling in het ziekenhuis. Bij de meeste aanvullende verzekeringen ontvang je een kraampakket van de verzekeraar. Neem contact op met de verzekering om te kijken of je hier recht op hebt en hoe je deze aanvraagt. Indien je deze niet ontvangt van de verzekering kun je deze zelf kopen of samenstellen. Het kraampakket bevat meestal de onderstaande items:

  • Matrasbeschermer of kraammatras: deze beschermen je matras tijdens en na de bevalling.
  • Onderleggers: onderleggers zijn hygiënische vochtopnemende matjes die iets dunner zijn dan een kraammatras, vooral bij een thuisbevalling zijn er minimaal 10 nodig.
  • Kraamverband: dit verband is groter en dikker dan maandverband en bevatten geen plastic, geur- en kleurstoffen. Vooral de eerste dagen na de bevalling heb je kraamverband nodig.
  • Netbroekjes/stretchbroekjes: handig om je kraamverband in te doen. Netbroekjes zijn heel elastisch. Na gebruik gooi je ze weg.
  • (Verband) Watten: voor het schoon deppen en desinfecteren van bijvoorbeeld de thermometer.
  • Steriele gaasjes: steriele gaasjes zijn per stuk verpakt. Deze gaasjes worden gebruikt voor de verzorging van de baby of het verzorgen van de vagina na inknippen en inscheuren;
  • 2 Thermometers : hierbij gaat het om een digitale thermometer waarmee de temperatuur rectaal gemeten wordt, een thermometer die zo snel mogelijk de temperatuur laat zien is vaak het fijnst. Er zijn er 2 nodig, één voor moeder en één voor het kind.
  • Ontsmettingsmiddelen: alcohol en desinfecterende zeep;
  • Navelklem: deze is nodig voor het afklemmen van de navelstreng. Bij een ziekenhuisbevalling heb je deze niet nodig. er zijn nog geen pakketten met een cordring, deze zul je altijd apart moeten kopen.

Soms blijven er wel eens materialen over uit het kraampakket, gooi deze nooit weg wij zamelen deze graag in voor andere ouders die het goed kunnen gebruiken en stichting baby hope.

Hulpmiddelen

Voor de bevalling en de kraamtijd is het handig om je bed te verhogen naar minimaal 70cm. Dit is voor jou prettig, maar vooral voor de kraamverzorgende en verloskundige. Je kunt je bed verhogen met klossen, deze kun je lenen bij de thuiszorg winkel. Indien dit niet mogelijk is overleg dan even met ons.

Bij de thuiszorg winkel kun je ook een douchekruk, po en een rugsteun lenen, vooral bij een thuisbevalling zouden we dit zeker aanraden. Je kunt dit kosteloos aanvragen bij de onderstaande thuiszorg winkels.