Seksualiteit

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam een hoop veranderingen. Je lichaam wordt ronder, je gevoelsleven verandert en logischerwijs ook je seksleven. Door de hormonale veranderingen in je lichaam kun je anders op seks reageren dan gewoonlijk. Feit is dat je vagina tijdens je zwangerschap beter wordt doorbloed en dat veel vrouwen hierdoor meer zin in vrijen hebben, maar evengoed kan het precies andersom zijn… je hebt totaal geen zin in dat gefriemel aan je lijf.

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van de zwangerschap. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kindje veroorzaken.

Anders wordt het als je zwangerschap niet zo probleemloos verloopt, dan is enige voorzichtigheid toch wel geboden. Je kan het best geen gemeenschap meer hebben als je bloedingen krijgt na het vrijen, als je vliezen zijn gebroken of bij een dreigende miskraam of vroeggeboorte.

Problemen of vragen ten aanzien van seksualiteit kun je altijd met ons bespreken. Dit geldt ook voor eerdere vervelende seksuele ervaringen of wanneer je moeite zou hebben met een inwendig onderzoek. Als je dit aangeeft, dan zullen wij hier bij de controle’s en de bevalling uiteraard rekening mee houden.

Op de website van RutgersWPF (het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit) kun je een uitgebreide folder over zwangerschap en seksualiteit downloaden.