Slapen

Overdag kun je alles vragen aan de kraamhulp, maar ’s nachts staan jullie er alleen voor. Schrijf je vragen op, dan kun je ze de volgende ochtend meteen stellen. Het kan zijn dat je zo moe bent door de bevalling en alle emoties dat je de eerste nacht als een blok in slaap valt. Toch is het ook niet gek als je dan de slaap juist niet kunt vatten. Lichamelijk ben je misschien wel moe, maar er is zo veel gebeurd dat je klaarwakker bent. Die slaap haal je wel weer in tijdens een middagdutje of een powernap tussen de voedingen door.

Veel kersverse ouders vinden de eerste nacht alleen met hun baby spannend of zelfs een beetje eng. De ademhaling van je baby alleen al kan voor een hoop stress zorgen: soms hoor je bijna niets, dan hoor ineens een diepe zucht of luid geknor. Dat is heel normaal. De besturing van het ademhalingssysteem is nog niet volgroeid. Die rustige, regelmatige ademhaling komt pas na een maand of vier.

Als je baby gaat huilen is de kans groot dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Zo ruikt hij de vertrouwde geur van zijn ouders en krijgt hij jullie lichaamswarmte. Ook kan het goed zijn om te ‘buidelen’. Op deze manier hou je je baby op je borst, terwijl je ontspannen ligt. Je baby hoort dan jullie hartslag, stem en voelt de warmte, waarbij ze snel ontspannen.
Als je je baby in zijn eigen bedje wil leggen, zorg dan dat het bedje verwarmd is, leg er een kruik is en zodra het lekker warm is, leg je je baby erin. Soms willen baby’s dit de eerste week nog niet, ze hebben nog veel behoefte aan contact en geluidjes. We zien vaak dat je als ouders het snachts even niet meer weet waarom de baby huilt dat is heel normaal, mogelijk staan op de deze site nog wat tips.

Ook is er veel informatie waar je als ouders een keuze mag maken. Wat past bij ons? Wat vinden wij belangrijk? Een van die onderwerpen is het veilig slapen van jullie kindje en het is goed om je in te lezen over veilig (samen) slapen. Wij vinden het belangrijk dat je door middel van goede informatie een weloverwogen keuze kunt maken.