Kraamtijd

Onder kraamtijd (ook wel kraambed genoemd) verstaan we de eerste tien dagen na de geboorte.

De kraamtijd is een belangrijke tijd voor de binding tussen kind en ouders.  Een tijd van wennen aan elkaar en leren verzorgen. Al met al is het vaak een emotionele en indrukwekkende tijd. Dit komt niet alleen omdat de bevalling vaak vermoeiend was en de baby jullie als nieuwe ouders nogal eens uit de slaap houdt, maar ook omdat de hormonen nog door het lijf van de moeder gieren. Belangrijk is om op jullie gevoel te vertrouwen en in deze dagen hiervoor ook de tijd te nemen.

Wij begeleiden jullie gedurende je kraamtijd naast de begeleiding die jullie krijgen van de kraamverzorgster. Wij doen een aantal medische controles, beantwoorden jullie vragen en geven tips. De eerste week komen we 3-4 keer thuis langs, voor vragen kunnen jullie ons ook altijd bellen.

verloskundigen Assendelft kraamzorg

Onze zorg na een bevalling met de gynaecoloog

Wij kunnen ook je kraamtijd begeleiden wanneer je vanwege een medische indicatie in de zwangerschap onder begeleiding bent van een gynaecoloog. Als je dat wilt, spreek dat met ons af en laat je gynaecoloog weten dat wij het kraambed begeleiden. Je mag tijdens de zwangerschap altijd een keer langs komen om kennis te maken. Het ziekenhuis brengt ons op de hoogte van de bevalling en geeft door wanneer je naar huis gaat. De dag na thuiskomst komen we bij je langs. Mocht je onverhoopt niets van ons vernemen? Bel ons dan zelf.

Afsluiten van de kraamtijd

Als alles goed gaat, sluiten we je kraamtijd na de eerste week af.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling hebben we een nacontrole op de praktijk. Tijdens deze controle kunnen we de bevalling nog eens bespreken, is er ruimte om vragen te stellen over alles wat er gebeurd is in de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamtijd. We kunnen ook al zaken bespreken richting de toekomst. Zijn er veranderingen ten aanzien van een volgende zwangerschap? Willen jullie advies over anticonceptie? Zo nodig controleren we je litteken, meten we je bloeddruk en/of ijzergehalte (hemoglobine). De nacontrole is meestal een prettige afsluiting van je “zwangere” periode.

Tips

  • Verwacht niet meteen te veel van jezelf. Je hebt tijd nodig om lichamelijk en emotioneel te herstellen, dat is normaal.
  • Gun jezelf tijd om het voeden en alle anderen nieuwe dingen rustig te kunnen leren, het is normaal dat dit wat tijd nodig heeft.
  • Probeer genoeg rust te nemen, bijvoorbeeld door tussen de middag te slapen.
  • Zorg goed voor jezelf, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende.
  • Neem samen met je partner de tijd om alleen met jullie baby te zijn, zo kun je goed aan elkaar wennen en elkaar leren kennen.
  • Laat niet meteen te veel bezoek langs komen. Veel bezoek kan stress en onrust met zich mee brengen. Dat heeft een negatieve invloed op de borstvoeding en het slaap- en eet-ritme van jullie baby.
  • Geef duidelijk je behoeftes en wensen aan, zowel aan elkaar als aan de kraamzorg of familieleden die helpen.

Meer informatie