Vakantie

Tijdens de zwangerschap kun je in de meeste gevallen gerust op reis gaan. Bedenk wel dat op vakantie gaan je eigen verantwoordelijkheid is, soms is het raadzaam om een annulerings verzekering af te sluiten.

Ben je van plan om naar een ver land te gaan, neem dan contact op met uw huisarts of de GGD voor een reizigersadvies. Zij kunnen je ook informeren over eventuele vaccinaties die geadviseerd worden voor de gewenste bestemming en of deze vaccinaties mogen tijdens de zwangerschap. Vaak wordt aangeraden om een reisbestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, voor het geval zich plotseling toch complicaties voordoen.

Het is raadzaam om je zwangerschapskaart of app met daarop alle gegevens van uw zwangerschapscontrole’s mee te nemen tijdens de vakantie. Je kunt tijdens een controle aan ons vragen of wij uw zwangerschapskaart voor je uit willen printen, je kunt deze zelf ook altijd inzien via de orfeus App.

Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar voor moeder en kind. Vliegmaatschappijen willen meestal geen zwangere vrouwen na 32-34 weken zwangerschapsduur vervoeren, omdat ze geen bevallingen in de lucht willen riskeren. Het is raadzaam om vooraf bij de vliegmaatschappij te informeren tot welke zwangerschapsweek je nog kunt vliegen. Verder is het verstandig om goed te drinken tijdens de vlucht en regelmatig een stukje te lopen, vooral tijdens de langere vluchten. Dit om een trombosebeen te voorkomen. Als je gaat vliegen kunt je bij ons een zwangerschaps verklaring vragen, soms wordt hierom gevraagd door de luchtvaartmaatschappij.

Zonnen tijdens de zwangerschap is geen enkel probleem. Wel is het aan te raden om vooral uw gezicht in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor of sunblock om een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken in het gezicht) te voorkomen.

Verder wordt het verblijf op hoge hoogte ontraden tijdens de zwangerschap. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan op 2000 meter te verblijven. Dit kan van belang zijn tijdens de wintersport.

Ben je tijdens uw vakantie in het buitenland opgenomen geweest in een ziekenhuis, dan moet je dit aan ons melden.