Controles

Elke dag doet de kraamzorg controles bij moeder en kind (daarover hieronder meer) is er iets afwijkends, worden wij altijd gebeld.

Een aantal keer komen wij thuis langs om te kijken hoe het gaat. We streven er naar in de ochtend langs te komen, maar plannen is soms lastig met bevallingen en spreekuur. Wacht vooral niet op ons ga lekker slapen wanneer het uitkomt, komen we als je ligt te slapen dan hebben we later telefonisch contact.

Wanneer moet je ons bellen?

Als de kraamzorg er niet is zijn er een aantal controles die jullie zelf doen, wijkt dit af moeten jullie altijd bellen, dat zijn:

  • Temperatuur van de baby onder de 36,5 of boven de 37,5
  • Te veel bloedverlies bij moeder, meer dan een kraamverband vol binnen een half uur. Schrik niet van stolsels die er nog uit kunnen komen deze kunnen zo groot zijn als een sinaasappel. Bij meerdere grote stolsels ook altijd bellen.
  • Ongerustheid

Ben je minder dan 2 weken geleden bevallen en herken je één van deze signalen?
Neem dan direct contact op met je verloskundige.

Controles van de moeder

Controle van de baarmoeder en bloedverlies
De eerste vijf dagen na de bevalling wordt de grootte en de hardheid van je baarmoeder beoordeeld. In combinatie met het bloedverlies dat je hebt, geeft dat informatie over de mate waarin de baarmoeder samentrekt.

Meten van de lichaamstemperatuur
Als pas bevallen vrouw heb je meer kans op een infectie, zoals een blaasontsteking. Door te meten of je koorts hebt, kan een infectie vroeg worden ontdekt. Temperatuur bij voorkeur rectaal meten. (zorg voor 2 thermometers 1 voor moeder en 1 voor de baby)

Hechtingen
Hechtingen kunnen trekkerig voelen of pijn doen. De kraamverzorgende of de verloskundige kan de hechtingen controleren en tips geven over de verzorging ervan.

Plassen
Drink veel en ga regelmatig naar de WC het gevoel dat je moet plassen kan soms wat minder zijn. Ivm de hygiene en het eventueel branden raden we aan te plassen onder de douche of met water mee te spoelen.

Ontlasting
Dit duurt een aantal dagen voordat dit weer op gang is, vaak is de eerste keer ook spannend. De 5e dag na de Bevalling moet het wel weer op gang zijn, anders zullen wij een klisma aanraden.

Borsten
Rond de 4e dag na de bevalling wordt er volop voeding gemaakt en kunnen de borsten gaan stuwen, dit kan gevoelig zijn. Ook de tepels kunnen bij borstvoeding gevoelig zijn soms kunnen er kleine wondjes ontstaan dat noemen we kloven.

Controles van de baby

Wegen
Alle baby’s vallen de eerste dagen af. Dit komt omdat de voeding wordt opgebouwd en ze energie nodig hebben om op temperatuur te blijven. De baby mag de eerste dagen maximaal 10% van het geboortegewicht verliezen. Vanaf 4 dagen na de bevalling gaan ze weer groeien. daarom wegen we de baby rond de 4e en 8e dag.

Meten van de lichaamstemperatuur
Pas geboren baby’s kost het veel energie om zich op temperatuur te houden, doordat ze weinig vet en een relatief groot hoofd ten opzichte van het lichaam hebben. Daarom wordt de eerste vijf dagen minimaal twee keer per dag de temperatuur gemeten, totdat de baby een stabiele temperatuur heeft.

Plassen
De eerste dag plassen baby’s nog weinig, aan het eind van de eerste week bijna elke luier. Plassen van de baby is een goede indicatie of hij voldoende voeding krijgt.

Poepen
Baby’s poepen eerst zwarte poep dit noemen we meconium na een aantal dagen zal dit verkleuren naar geel. Hiermee gaan ook de darmen werken, baby’s kunnen hier behoorlijke darm krapjes van krijgen. Dit is heel vervelend maar naast liefde volle aandacht is er niets bewezen effectief hier tegen. De darmflora moet opgebouwd worden dit duurt een maand of 3 daarna zullen de krampjes af nemen.

Kleur
De eeste dag kan een kindje nog wat blauwe voetjes en handjes hebben, dit is helemaal niet erg. Het zuurstof rijke bloed wordt dan nog gebruikt voor de grotere organen. Rond 3 dagen oud kunnen baby’s wat geel worden, een beetje is niet erg. Als we het teveel vinden zullen we in een paar druppels bloed uit de hiel controleren of het stofje dat dit veroorzaakt niet te hoog is. Meer informatie kun hier lezen.