Waarom je baby dragen?

Jouw baby dragen in een draagdoek of draagzak

Wij horen vaak ouders zeggen, het lijkt me zo fijn om mijn baby te dragen maar het lijkt me zo ingewikkeld.  Maar hoe maak je de juiste keuze bij het aanschaffen van een draagdoek of een draagzak? Hoe knoop je een draagdoek? Vanaf wanneer mag je je kindje gaan dragen? Mag je je pasgeboren kindje al dragen? 
Allemaal vragen waarmee we je graag verder helpen!

Waarom je baby dragen?

Dragen is niet alleen praktisch en gezellig. Een baby heeft een intense behoefte om dichtbij zijn moeder te zijn en de draagdoek is een makkelijke manier om aan die behoefte te voldoen. Het geeft je kindje een veilig gevoel, stimuleert de hechting en de aanmaak van oxytocine en bevordert daarnaast is hij dicht bij zijn voedselbron. Bovendien kan hij heel gemakkelijk aangeven dat hij wil drinken, en doordat hij dicht bij zijn moeder is kan zij snel op zijn signalen inspelen.

Vanaf welke leeftijd kun je je kindje dragen in een draagdoek?

Direct na de geboorte mag je je kindje al dragen. Het dragen van je kindje is niet zwaar. Ook omdat jij als moeder al gewend bent om het gewicht mee te dragen (door de zwangerschap). Ook is de ervaring dat je, tijdens het dragen van je kindje direct de eerste periode na de geboorte, jezelf soms zelfs beter in balans voelt.

Wanneer je bevallen bent middels een keizersnede, is het advies om eerst fysiek te herstellen alvorens je zelf start met dragen. Wacht totdat je jezelf sterk genoeg voelt en bouw het rustig op.

Buikknopen is vooral geschikt vanaf de geboorte tot een kilo of 9 à 10. Daarna zal je waarschijnlijk merken dat het te zwaar wordt. Het is heel gezellig, want je baby en jij hebben volop oogcontact en het is een fijne manier om je baby’tje in slaap te krijgen. Rugdragen kan vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Eigenlijk kun je je kindje zo lang dragen als jij zelf zou willen. Luister hierbij goed naar je eigen gevoel en natuurlijk naar de behoefte van je kindje. Zo heeft een pasgeboren kindje vaak meer behoefte om gedragen te worden in vergelijking met een peuter. Al is het voor een peuter weer heel fijn om gedragen te worden wanneer hij/zij overprikkeld is. Zodra ze dan dichtbij gedragen worden, worden ze vaak automatisch weer rustig.

Een draagdoek of een draagzak?

Waarom zou je ingewikkeld gaan knopen als je ook een voorgevormde draagzak kan gebruiken? Het is vooral een persoonlijke keuze. Het knopen van een draagdoek wordt makkelijker en sneller als je het vaker doet. Met een draagdoek zijn er eindeloos veel mogelijke knopen wat je kan afwisselen. Een draagdoek zit altijd op de juiste maat omdat je deze per keer goed laat aansluiten, niet alle draagzakken zijn makkelijk verstelbaar.

De draagdoek voor je baby

Je hebt twee verschillende soorten draagdoeken, namelijk een rekbare en een geweven variant. Beide doeken zijn geschikt voor de eerste periode en direct na de geboorte. Een rekbare draagdoek is met name geschikt voor de eerste weken na je bevalling. Dit omdat je kindje (de eerste 3-4 maanden) nog licht en klein is. Je kindje gaat natuurlijk groeien in zowel lengte en gewicht, daarmee wordt het dragen met een rekbare doek vaak zwaarder ervaren in vergelijking met een geweven doek. Tevens kun je met een rekbare draagdoek je kindje niet op je rug dragen. Het kan in het begin even puzzelen zijn, maar als je het door hebt kan het heel veel rust geven voor zowel de baby als jezelf.

De geweven doek is zo geweven dat de stof op een gemakkelijke manier rekt, maar dat je hem ook strak en stevig kunt laten aansluiten. Je kunt met een geweven doek je kindje zowel op je buik-, rug- als op je heup dragen. Je kan de doek tot in de peuterleeftijd gebruiken en hij wordt steeds zachter naarmate je hem vaker gebruikt. Deze doeken zijn prijzig, maar heel duurzaam. Je kunt ze ook tweedehands vinden, bijvoorbeeld op Marktplaats. Je kunt ze zelf waarschijnlijk ook weer gemakkelijk doorverkopen als je stopt met dragen.

Een rekbare doek is van stretchmateriaal. Dit is ideaal voor (kleine) baby’s. Bij een hoger gewicht (en grotere bewegelijkheid) is het niet meer sterk genoeg om je kindje goed te ondersteunen. Wel kan je deze doek al om je heen knopen om daarna je baby’tje in de doek te helpen. Dat is fijn om mee te beginnen, zo heb je je handen vrij om je baby’tje te ondersteunen zonder dat je de doek tegelijkertijd strak hoeft te trekken. Deze doeken zijn vooral fijn de eerste 3-4 maanden.

Een ringsling is een relatief korte doek met twee ringen waarmee je de doek vastzet. Heel simpel, wel alleen geschikt voor heupdragen en daarmee voor niet al te lange perioden achter elkaar.

Een mei tai is een soort voorgevormde draagdoek waarmee je zowel op de buik, rug als heup kunt dragen. Makkelijk en multifunctioneel.

De draagzak

Het is ook mogelijk om je pasgeboren kindje in een draagzak te dragen. Let er bij het aanschaffen van een draagzak dan wel op of hij geschikt is voor het dragen vanaf de geboorte. Bij sommige draagzakken heb je namelijk nog een extra inlegger nodig om de draagzak daarmee te verkleinen waarna hij geschikt zal zijn voor het dragen vanaf de geboorte. Je hebt draagzakken die je kunt verstellen in de breedte van de zit, deze kun je daarmee langer gebruiken.

We hebben het vaak over een ergonomische draagzak, maar waar hebben we het dan precies over? Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat je kindje in een zogenaamde kikker houding, een hurk houding met de knieën hoger dan het stuitje. Daarnaast is de achterkant van de zak (waar het ruggetje van je pasgeboren spruit tegenaan leunt) zacht en soepel. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke bolling van de rug van je kindje gewaarborgd wordt. Wanneer de rug namelijk hard is, dwingt het je kindje teveel om in een rechte positie te zitten.

Voordelen van Babydragen

  • Dragen werkt stressverlagend
    Dragen is goed voor je kindje, voor een pasgeborene is lichaamscontact namelijk misschien wel net zo van belang als voeding. De nabijheid zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij het kindje en degene die draagt. Dit hormoon ontspant, kan een soort high geven en verlaagt stress. Baby’s die veel gedragen worden, huilen minder. Tijdens je zwangerschap heeft je kindje 24 uur per dag jouw hartslag gehoord en is het omgeven geweest door je baarmoeder. Als je dan bedenkt wat er na de geboorte allemaal veranderd, is het logisch dat pasgeboren kindjes het heerlijk vinden om gedragen te worden.
  • Goed voor de hechting
    De oxytocine en het nauwe contact bevorderen ook de hechting. Een baby hecht zich niet alleen aan zijn moeder, dragen is super voor papa’s. De baby leert jouw geur kennen en je herkent zijn bewegingen en geluidjes sneller.
  • Bevordert borstvoeding
    Oxytocine heeft ook een positief effect op de borstvoeding, het zorgt dat je ontspant en dat de melk sneller toeschiet. Als je borstvoeding geeft, kan dragen daarnaast helpen om de vroege hongersignalen op tijd waar te nemen, voordat je kindje overstuur raakt. Wist je trouwens dat je zelfs borstvoeding kan geven in een draagdoek? Ook dat is even oefenen, maar als je het onder de knie hebt, kan je zonder dat iemand het merkt (en als je wil zelfs lopend) voeden.
  • Veilig de wereld ontdekken
    Je krijgt veel leuke reacties, het ziet er namelijk heel leuk uit, een baby in een draagdoek. Als je baby wakker is, kunnen anderen hem zien, maar zullen ze niet snel aan hem zitten. Voorbijgangers kunnen niet zomaar aan jouw baby komen, als je draagt, is je baby in jouw persoonlijke ruimte, en dáár houden anderen toch vaak wel rekening mee.
  • Bevordert fysieke ontwikkeling
    Je zou het misschien niet zozeer verwachten omdat je de bewegingsvrijheid van je kindje inperkt, maar dragen blijkt goed te zijn voor de fysieke ontwikkeling. Het evenwichtsgevoel en de spierkracht van je kindje worden bevorderd doordat het zich steeds aanpast op jouw veranderende lichaamshouding. Als je je kindje goed ergonomisch draagt: van de geboorte af aan in de kikkertjeshouding (M-houding), de rug licht gekromd en goed ondersteund door de doek.

Nadelen van baby dragen

  • Belasting voor je lichaam
    Dragen in een draagdoek of draagzak is veel lichter dan het dragen van je baby in je armen. Als je namelijk goed strak tegen je aan en op kusjeshoogte draagt, wordt het gewicht verdeeld over je rug. Als je echt een zwakke rug hebt, of bijvoorbeeld knieklachten, is het mogelijk niet zo’n goed idee.
  • Het vergt oefening
    Veel ouders worden afgeschrikt doordat het er ingewikkeld uitziet. Het is ook echt even oefenen. Als je baby’tje nog heel klein is, maakt dat het extra spannend. De kindjes moeten ook vaak wennen en dat maakt het soms lastig.

Hoe moet je een draagdoek knopen?