Bad
Het bevallen in bad wordt door veel vrouwen als heel positief ervaren. Ze voelen zich gesteund door het water en kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen en tussen door ontspannen en hun krachten sparen voor de geboorte.
Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben.
Voordelen badbevalling
- Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. Ook de uitdrijving kan sneller verlopen.
- In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water.
- Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren kleiner.
- Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die zich meer nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en hij kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. In dat geval heeft de partner ook gelijk intens contact met zijn baby.
- Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
- In bad kun je je makkelijker voor je omgeving af sluiten.
Nadelen badbevalling:
- Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis in de badkamer zijn te klein om in te bevallen, tijdens de ontsluiting is dit prima, maar tijdens de uitdrijving is een groter bad met meer ruimte (en rondom het bad) noodzakelijk.
- Het vollopen van het bevalbad kan ruim een uur duren. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd zodat je het tijdens de bevalling niet voor verassingen komt te staan.
- Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je niet in bad kunt bevallen.
Onze cliënten kunnen bij ons een bevalbad huren met benodigdheden (zoals een pomp ed) voor 50 euro. Je kan deze dan van 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum gebruiken. De verbruik spullen zoals de hoes, schepnetje, thermometer en slang kun je bij ons kopen voor 80 euro. Indien je deze niet gebruikt kun je deze ook weer terugbrengen.
CUB
CUB is een afkorting van “Comfortable Upright Birth”. De CUB is een fijne, comfortabele, opblaasbare ondersteuning, die lijkt op een poef, speciaal ontworpen om moeders te helpen bij een natuurlijke bevalling. met de CUB kun je op een ontspannen wijze, de weeën opvangen, je eigen houding zoeken én bevallen.
Wij zijn erg enthousiast over de CUB. Als je erop zit merk je hoe stevig deze is maar ook de mogelijkheid geeft om vrij te bewegen. Het maakt niet uit of je voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling gaat. Je kunt hem overal inzetten. Door het gebruik van de CUB ga je minder snel op je rug liggen, het bevordert het verticaal bevallen. Dit is zeer wenselijk omdat je op deze manier veel meer ruimte in je bekken maakt.
Eerst hebben we de CUB als vervanging voor de baarkruk gebruikt, maar vrouwen konden deze dan maar kort gebruiken tijdens de bevalling. En wanneer je snel een baarkruk nodig had gaf het 5 minuten oppompen toch onnodig tijdsverlies.
Bij de huur zit inbegrepen
- CUB
- Handpomp
- Hoes
Onze clienten kunnen bij ons een CUB huren met met pomp voor 35 euro. Je kan deze dan van 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum gebruiken.