Welk spiraaltje het best bij jou past is heel persoonlijk. Wel hormonen? Liever een koperspiraal? Geen enkele vrouw is hetzelfde! Vooraf bespreken we wat je wensen zijn. Op www.anticonceptie.nl kun je alvast meer lezen.
Soorten
- T-Safe: koperspiraal, T-vormig, kan 10 jaar blijven zitten, kost: ca. 70 euro
- Ballerine: koperspiraal, bolvormig, kan 5 jaar blijven zitten, kost: ca. 120 euro
- Mirena: hormoonspiraal (hoger gedoseerd), T-vormig, kan 5 jaar blijven zitten, kost: ca. 160 euro
- Kyleena: hormoonspiraal (lager gedoseerd), T-vormig, kan 5 jaar blijven zitten, kost: ca. 160 euro
Inbrengen
Om een spiraal te plaatsen wordt de baarmoederhals met een eendenbek zichtbaar gemaakt. Daarna wordt het spiraaltje door een dun buisje in de baarmoeder gebracht.
Het plaatsen zelf duurt een paar minuten. Het plaatsen kan onaangenaam zijn. Daarom wordt geadviseerd om een uur voor de plaatsing 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen te gebruiken.
Na de plaatsing
Ook de eerste dag(en) na de plaatsing kun je menstruatiekrampen hebben. Ook dan mag je paracetamol of ibuprofen gebruiken. De eerste dagen na de plaatsing kun je bloedverlies hebben zoals bij een menstruatie. In de eerste 6-12 weken hebben vrouwen vaak nog licht onregelmatig bloedverlies (spotting). Ter nacontrole kun je 6 weken na de plaatsing (of eerder op indicatie) een controle-echo laten maken.
Praktisch
- Het plaatsen van een spiraal door een verloskundige wordt in 2022 door alle verzekeraars vergoed.
- Of het spiraaltje zelf ook vergoed wordt, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Kijk hiervoor uw eigen polis na. De kosten van een nacontrole-echo worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar (ca. 35 euro).
- Een spiraaltje kan 10 weken na een bevalling geplaatst worden.
- Het plaatsen van een spiraaltje is gemakkelijker tijdens een menstruatie omdat de baarmoederhals dan een beetje open staat.
- Het plaatsen van spiraal kan gecombineerd worden met het maken van een uitstrijkje. Plan uw afspraak dan op een dag dat u niet ongesteld bent en tenminste 6 maanden na de bevalling.
Het onderzoek
Om een uitstrijkje te maken wordt de baarmoederhals met een eendenbek in zicht gebracht. Daarna worden er met een borsteltje wat cellen afgenomen. Het maken van een uitstrijkje is niet pijnlijk. Sommige vrouwen vinden een onderzoek met een eendenbek wat ongemakkelijk. Soms gaat de baarmoederhals een beetje bloeden nadat het uitstrijkje is gemaakt. Dat stopt vanzelf en duurt niet lang.
Praktisch
- Breng de uitnodiging en een inlegkruisje mee.
- Een uitstrijkje kan niet gemaakt worden tijdens je menstruatie.
- Tussen een bevalling en een uitstrijkje moet ten minste 6 maanden zitten.
- Het uitstrijkje maken kan gecombineerd worden met het plaatsen van een spiraal.
- Het maken van een uitstrijkje is gratis.
- De uitslag volgt ongeveer 2-3 weken na het uitstrijkje.
Meer informatie?
Voor aanvullende informatie of voor het maken van een afspraak kun je terecht bij Carola.
stuur een mail naar praktijk@verloskundigenassendelft.nl
een afspraak maken kan via dit formulier